Schuurwoning met moderne glazen achtergevel
oude schuur.jpg
Situatie van de schuurwoning en het landhuis in het polderlandschap
Schuurwoning plattegrond begane grond
Schuurwoning plattegrond verdieping
schuurwoning noordgevel en zuidgevel
Oostgevel schuurwoning
Westgevel schuurwoning

Schuurwoning Snellenburg

2017

Status: Opgeleverd

In de herontwikkeling van Rijksmonument Huis Snellenburg in Benschop, is in de eerste fase een eind 19e-eeuwse (niet-monumentale) boerenschuur herbouwd tot een eigentijdse schuurwoning. Het voorste en oudste deel van deze boerenschuur had een prachtige bescheiden en oprechte architectuur, vol pragmatische keuzes en eigenaardige incidenten. Omdat restaureren te ingrijpend werd, is gekozen voor herbouw, waarbij de oude schuur model heeft gestaan voor het nieuwe ontwerp. Het achterste deel is daarbij vervangen voor een eigentijdse interpretatie, die qua materialisatie aansluit op de regionale context.

Binnen wordt het achterste deel gekenmerkt door de stalen spantconstructie, waar het voorste deel een traditionelere houten constructie heeft. Het metselwerk van de tussenwand laat duidelijk de scheiding tussen de twee delen zien. Langs beide zijden in de woning is het zicht van voor naar achter volledig vrij gehouden, waarmee de lange zichtlijnen van de karakteristieke omringende polderverkaveling onderdeel worden van de woning. De facilitaire functies en de trap naar de verdieping zijn compact geclusterd, zodat de woning verder ruim aanvoelt en flexibel in gebruik is.

Aan de buitenzijde is de gevel van het voorste deel exact ingedeeld volgens de oorspronkelijke schuur en gematerialiseerd met hergebruik van oude stenen en gevelelementen. Het achterste deel is een combinatie van zinken dakbeplating met houten gevelbetimmering. Aan de achtergevel (noordzijde) biedt een transparante pui, met glasstroken tot bijna 6 meter in de nok, een spectaculair uitzicht over het weidse polderlandschap.

Opdrachtgever: particulier
Aannemer: ASchouten B.V.
Constructeur: De Vries Konstruktieburo B.V.