Villa Huis ter Heide avond
plattegrond voor en na de verbouwing
concept van nieuwe indeling met lange zichtlijnen
Detail trap houten tredes
Interieur woonkamer villa Huis ter Heide detail binnendeur kozijnloos
Huis ter Heide renovatie villa keuken
Huis ter Heide renovatie villa verdieping met kap
Dubbele schuifdeur interieur badkamer gang
Tuinzijde woning Huis ter Heide

VILLA HUIS TER HEIDE

2013

 

Status: Opgeleverd

De bestaande woning is begin 20e eeuw gebouwd in een landelijke stijl en later uitgebreid met een, schuin tegen het hoofdgebouw geplaatste, aanbouw. De bestaande indeling was onoverzichtelijk en inefficiënt. De opdrachtgevers wilden het uiterlijk karakter van de woning behouden, maar deze zowel programmatisch als technisch moderniseren.

Door de secundaire woonfuncties rond de primaire woonruimte te groeperen, ontstaat een overzichtelijke royale woonruimte met lange zichtlijnen. Een aantal ruimtes zijn naar wens af te sluiten met (dubbele) schuifdeuren of -wanden.

Om de relatie tussen aanbouw en hoofdbouw duidelijker zichtbaar te maken aan de terraszijde, is een glazen wand tussen woon- en werkkamer geplaatst, die bovendien de daglichttoetreding bevordert. De ramen, deuren in de gevelopeningen aan deze zijde zijn vervangen voor transparantere varianten, waardoor de bestaande hoofdstructuur gespaard is gebleven, maar er meer licht in de woning treedt.

Om op de verdieping een overzichtelijke, ruime slaapkamer te realiseren zijn wanden, knieschotten en zoldervloer verwijderd en is de kapconstructie blootgelegd. De badkamer is daarbij aan de voorzijde uitgebreid met een brede dakkapel in oorspronkelijke stijl.

Het resultaat is een combinatie van een traditionele bouwstijl met een eigentijdse invulling. Door de open plattegrond, veel licht en fijne detaillering wordt er extra nadruk op het contrast tussen oud en nieuw gelegd. Het exterieur roept een bepaalde verwachting op, waardoor het open, eigentijdse en lichte interieur van de woning bezoekers positief verrast.

Opdrachtgever: particulier
Aannemer: Van Zoelen Bv.
Adviseurs: Naked Architecture, Bouwkundig Adviesburo Jan Schouten, Constructiebureau De Prouw
Fotografie: © JRImageworks


publicatie De Architect